Ηγουμενάκη Άλκηστις - Μαρία

Άλκηστις - Μαρία Ηγουμενάκη, MD, MPH, M.Sc.

Ιατρός Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια

Master Δημόσιας Υγείας (Μaster of Public Health)

Master of Sciece στην Οικονομική Ψυχολογία με έμφαση στη Διαπολιτισμική Ψυχολογία

Μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Balint (DBG)

Συντονίστρια ομάδων Balint

Στοιχεία επικοινωνίας

Email:

alkistis.igoumenaki@hellenicbalintsociety.gr

Συντονιστής σε

Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη

Σύντομο βιογραφικό

Η  ́Αλκηστις Μαρία Ηγουμενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης Ιταλίας. Κατέχει τον διδακτορικό τίτλο του ομώνυμου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναγνωρίστηκε πλήρως στη Γερμανία. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της ήταν «Η χρήση της ψηφιακής pH-Μανομετρίας στην μελέτη των λειτουργικών παθήσεων του οισοφάγου προ-, ενδο- και μετεγχειρητικά».


Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχολογική επιρροή στην εξέλιξη των ασθενειών και αντίστροφα, μετέβη στη Γερμανία όπου ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική. Στην Πανεπιστημιακή κλινική του Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία.


Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στον Βελονισμό στη Γερμανική Ιατρική Εταιρία Βελονισμού (DÄGfA).


Εργάστηκε στην Ψυχοσωματική κλινική του Πανεπιστημίου του Έσσεν της Γερμανίας, όπου ανέλαβε για 2 χρόνια τα εξωτερικά ιατρεία. Στη ίδια κλινική συνέβαλε στο πρόγραμμα ψυχοσωματικής εξέτασης ασθενών προς μεταμόσχευση ήπατος στο πλαίσιο κλινικής συνεργασίας με το τμήμα μεταμοσχεύσεων της γαστροεντερολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής, με σκοπό τη διερεύνηση των τρέχουσων ψυχικών διαταραχών και των θεραπευτικών αναγκών πριν από τη μεταμόσχευση του δότη και λήπτη οργάνων και την εκτίμηση των αναγκών ψυχοκοινωνικής φροντίδας των μετά τη μεταμόσχευση.


Επιθυμώντας να εμβαθύνει τις γνώσεις της στις κοινωνικές πτυχές που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας και στα προγράμματα πρόληψης υγείας σπούδασε «Δημόσια Υγεία» στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. Την σπουδή της την ολοκλήρωσε με την εργασία Μάστερ (Master of Public Health, ΜPH) με τίτλο «Προαγωγή της υγείας ως πρότυπο στην Ψυχολογία της Υγείας».


Ασκήθηκε γύρω από προγράμματα πρόληψης Υγείας στο γερμανικό υπουργείο Υγείας και συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα Υγείας στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα έλαβε μέρος ενεργά στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ για το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής της Μεσογείου ΕU-MEDA (Χρηματοδοτικά και τεχνικά μέτρα βελτίωσης των οικονομικών και κοινωνικών δομών στους μεσογειακούς εταίρους) (Ατζέντα 2000).


Εργάστηκε στην Υγειονομική Υπηρεσία του δήμου Μπόττροπ, της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και προάχθηκε στον ίδιο Δήμο ως Προϊστάμενη της Κοινωνικής-Ψυχιατρικής Υπηρεσίας. Στον τομέα αυτόν ήρθε σε επαφή με πολλούς ασθενείς που έζησαν τραυματικά γεγονότα και ανέλαβε και πραγματογνωμοσύνες προσφύγων.


Εξειδικεύτηκε στην Ψυχοτραυματολογία στο EMDR, (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) του Γερμανικού Συλλόγου EMDR για την απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών κινήσεων στη Θεραπεία ψυχοτραυμάτων σύμφωνα με την Francine Shapiro.


Σπούδασε επίσης «Εμπορική Ψυχολογία» στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με εστίαση στην Εργασιακή και Διαπολιτισμική Ψυχολογία. Ολοκλήρωσε την σπουδή της με μια μελέτη γύρω από τη διαπολιτισμική διαχείριση στον εργασιακό χώρο. Ο τίτλος της εργασίας Μάστερ (Master of Science) είναι: «Έξυπνη Παγκοσμιοποίηση. Μία μελέτη μέσω συνεντεύξεων για τη διαπολιτισμική διαχείριση, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των γερμανο-ελληνικών συνεργασιών».


Εργάστηκε παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας Ψυχοθεραπεία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δυναμική της σχέσης του ιατρού με τον ασθενή και την επιρροή αυτής στην εξέλιξη της θεραπείας, εκπαιδεύτηκε ως Συντονίστρια Ομάδας Balint στη Γερμανική Εταιρία Balint, μία τρίχρονη εκπαίδευση γύρω από την μέθοδο Balint.


Πιστοποιήθηκε και ανέλαβε τον συντονισμό ομάδων Balint Γερμανών Ιατρών και Ψυχολόγων, και των Ιατρών που εκπαιδεύονται στην Πρωτοβάθμια Ψυχοσωματική Φροντίδα, υποχρεωτική συμπληρωματική εκπαίδευση για τους γιατρούς της Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, και Γυναικολογίας και προαιρετικό για
τους γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων στη Γερμανία.


Στην πατρίδα της οργάνωσε και στήριξε την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Balint (www.hellenicbalintsociety.gr), εταιρεία μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Balint (International Balint Federation).


Στην συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία την οποία ολοκληρώνει με Μάστερ με τίτλο "η σκηνή του εγκλήματος" στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Κόμο Ιταλίας. Ενώ παράλληλα παρακολουθεί το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης "Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική" και εργάζεται ιδιωτικά και ως Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια και Τεχνική Σύμβουλος, Ειδική Πραγματογνώμονας.

 

"Ένας θεραπευτικός διάλογος μπορεί να τεθεί μόνο εάν ο γιατρός είναι σε θέση να λάβει τα μηνύματα που του απευθύνει ο ασθενής και να τα καταλάβει βήμα προς βήμα."


Michael Balint, 1896-1970

Επικοινωνία

Σταδίου 51, TK 11559, Αθήνα

Email.: info@hellenicbalintsociety.gr

Hellenic Balint Society
ΑΦΜ: 996911527
ΔΟΥ: Ά Αθηνών

Τράπεζα Πειραιώς
IBAN: GR 19 0172 0320 0050 3209 3826 792
BIG: PIRBGRAA